viskestykker.jpg
 

1525: Kongebyen Nyborg

NYBORG SLOT/
ØSTFYNS MUSEER

Jaqardvævede viskestykker
Krus uden hank


Nyborg Slot var mødested for det danske parlament i middelalderen og her blev landets første grundlov, Håndfæstningen 1282, underskrevet. I 1525 blev Nyborg udpeget til landets første egentlige hovedstad. Slottet blev ombygget og riddersalens vægge udsmykket med det karakteristiske håndmalede “bosse”- mønster, som blev symbolet på Nyborgs rolle og status.

At Nyborg har været en Kongeby var vigtigt at formidle, og vi valgte at kalde kollektionen “1525.” for at pirre nysgerrigheden og fastslå et for Nyborg vigtigt, men ofte ukendt, årstal. Under kongen blev der afholdt Danehof, med overdådighed af mad og drikke – en historie vi understøtter ved at bygge kollektionen op om viskestykker og krus.

Kravet til produkterne var at de skulle kombinere slottets historie med et moderne udtryk, som passer i et nutidigt hjem. Motivet er bosse-mønstret, der både i datiden, såvel som i nutiden er meget benyttet. Begge produkter har fået en kongeligt strejf ved at bruge elementer af guld, og historien er beskrevet på emballagerne.

http://www.nyborgslot.dk